Löpning Träning 38 inlägg 6387 visningar

Genomsnitt 190 i puls vid lätt jogg

Stina Sjölind
1982 • Enskede
#1
10 mars 2020 - 10:23 (Redigerad 10 mars 2020 - 10:26)
Gilla 
Bild uppladdad av Stina Sjölind
Hej, Jag anser mig som relativt vältränad, springer, styrketränar och cyklar MTB ca 5 ggr i veckan.
Trots detta ligger min puls på ett snitt på nästan 190 (med pulsband) varje joggingtur. Joggar långsamt ca 6 min/km
Redan efter 200 m så är pulsen så hög att jag får pressa mig maximalt att ta mig fram 5-10 km. Samma när jag cyklar, och även om jag försöker göra större helkroppsövningar på gymmet som tex knäböj. När pulsen närmar sig 200 så pirrar det i händerna och jag är på väg att spy/svimma.
Trots detta kör jag på i hopp om det någon gång ska bli bättre, men nu har det varit så här i några år.
Mitt hjärta är undersökt med både 24h EKG och arbetsEKG utan anmärkningar.
Jag är 37 år, kvinna, har varit aktiv på "normalnivå" hela mitt liv.
Har ni några idéer? Älskar att springa, men kan aldrig träna tillsammans med någon eller springa ngt lopp då jag aldrig vet om kroppen kommer orka.
< < < 1 2 > > >
1974 • Växjö
#2
10 mars 2020 - 11:19
Gilla 
190 i snitt låtar högt. är det med pulsband eller armband du mätta pulsen? Har du stannat och kollat själva hur högt pulsen är när det visa 198?

Det ta mig ca 50s att bara räkna till 190 så om din puls är så högt skulle det kanske vara svårt att räkna själva med en finger.
1986 • Vollsjö
#3
10 mars 2020 - 13:32 Redigerad 10 mars 2020 - 13:33
Gilla 
Låter ganska högt om du nu är relativt vältränad och inte har nån stor övervikt. Behöver dock inte vara något farligt, men kan vara tecken på överträning är min oprofessionella åsikt.

Jag gillar också att springa och har verkligen fått träna på att löpa långsamt med lägre puls då jag lätt blir utmattad och övertränad.
Då springer jag avslappnat och tänker på att andas djupt och lugnt.
Tempot blir ca 7min/km, men det är jäkligt mysigt.
Stina Sjölind
1982 • Enskede
#4
10 mars 2020 - 14:17
Gilla 
Med pulsband. Jag tror att det stämmer att pulsen är så hög, det känns tydligt.
Jag väger 55 kg till mina 160 cm, så ej överviktig.
Har testat att vila i både veckor och månader utan förbättring.
Just den här löprundan så var de sista 5km på 7,30 min/km.
Eftersom jag bara joggar 2-3 ggr i veckan, och 2-3 ggr styrketräning/sjukgymnastik/yoga så känns det inte som att jag kan vara övertränad? Jag har aldrig hållit på med idrott på någon högre nivå så vet inte hur det känns.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
10 mars 2020 - 14:40
2 Gilla 
Har du kollat blodvärden, hormoner, järn? När jag fick min hypotyreos tappade jag rejält med ork.
1977 • Hässleholm
#6
10 mars 2020 - 17:21
Gilla 
Kan det vara stressrelaterat?
Strax innan jag gick in i väggen med dunder å brak så tappade jag orken totalt.
Sprang 3km med stor möda i 7min-tempo och klarade knappt 10 armhävningar..

Innan dess klarade jag milen på 60min å lätt 25 armhävningar ganska otränad.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#7
10 mars 2020 - 19:05
Gilla 
Kan du förstå om den höga pulsen verkar stämma? Håller med #2, typ mät/räkna i 15 sekunder (multiplicera med 4, fattade du såklart), att det åtminstone är i rätt härad? Eller låna en annan pulsmätare och se om siffrorna stämmer?
När du gjorde arbets-EKG:t, tyckte vården att din puls var vettig? Och när du berättar att du har så svårt med orken och hög puls, vad fick du som svar då?

Jag har ingen kunskap som kan hjälpa dig, tyvärr. Men kanske värt att vara lite envis och söka vårdhjälp igen. Jättetrist att inte kunna göra det du vill använda din kropp till.
I all välmening.

Oldboy
1952 • Danderyd
#8
10 mars 2020 - 23:59
1 Gilla 
Något är fel. 7:30-fart är vad jag kallar gubblufs, ibland håller jag på med sånt för att jag har arytmier på hjärtat och tvingas ibland hålla pulsen väldigt låg, i det tempot betyder det 100-105. Då hör det till saken att jag tar betablockerare för att hålla pulsen låg, men ändå.
Arbets-ekg:t, var det länge sedan, blev du stum i benen och fick avbryta i förtid? (antar att du gjorde testet på cykel). Att det skulle vara OK går inte ihop med att du inte orkar springa någorlunda normalt, enligt mig. Varför är nästa fråga, hypotyreos är en bra hypotes, dålig pumpvolym i hjärtat är teoretiskt möjligt men blodbrist kanske troligare. Håller med Monica och Lars Lindefelt, du behöver nog stå på dig i vården och se till att någon fortsätter att utreda varför du är så orkeslös!
1971 • Nykvarn
#9
11 mars 2020 - 10:48
1 Gilla 
Instämmer med Oldboy i inlägg #8, nog för att du kan ha en extremt hög maxpuls men 7:30-fart är trots allt inte så långt ifrån promenadtempo och att hjärtat då når en puls på nästan 200 slag i minuten och du beskriver att det i princip är maximalt ansträngande redan efter 200 m känns orimligt hos en helt frisk individ.- Dessutom är du väldigt aktiv och tränar varierat fem gånger i veckan och kan därför inte anses vara otränad.

Varför gjordes 24h-EKG och arbets-EKG, var det p g a liknande händelser tidigare och var det länge sedan och kom man inte fram till någon mer då, förutom att det var normalt?

Om blodvärdet är så lågt att det ger en så uttalad effekt på hjärtrytmen borde det ligga väldigt lågt och det skulle du känna av, såvida du inte anpassat dig till det under många år, talar av egen erfarenhet där...

Jag håller med de som skriver att du igen bör kontakta vården, presenterar du hur du tränar och samtidigt visar hur pulsen beter sig så bör du bli tagen på allvar och utredas.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
11 mars 2020 - 11:43
Gilla 
Vore ju intressant att veta vad du har för vilopuls (och om du mätt den liggande när du vaknar eller hur). Inte för att det egentligen ändrar något, du bör ändå begära att du utreds mera, det är bara som nyfiken amatör jag undrar.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#11
11 mars 2020 - 11:54
3 Gilla 
Av kurvorna så känns det spontant som att bandet inte hittar pulsen utan att det är karensen som det tolkar som puls. Hur ser pulskurvan ut om du går en promenad?
VanQuijote
1975 • Frösön
#12
11 mars 2020 - 17:00
1 Gilla 
Utan att alls ta hänsyn till din egen upplevelse av detta tycker jag precis som #11 att kurvorna liknar varandra och skulle direkt misstänka att du får in kadensen som pulsslag i klockan. Jag har själv varit med om just det flera gånger och problemet har då varit pulsbandet (defekt, dålig kontakt eller dåligt batteri).

MEN med det sagt, om du verkligen upplever en nästan maximal ansträngning så är mitt inlägg ointressant och du bör absolut vända dig till vården igen.
1964 • Stockholm
#13
11 mars 2020 - 17:26 Redigerad 11 mars 2020 - 19:09
Gilla 
Fy fan, vilken plåga. Några år. Det är typ din maxpuls. Bara ligga nära 160-170 är jobbigt. För din ålder och ansträngningsnivå är det alldeles för högt, i princip maxfart på intervaller, och lite till. Tolkar det som om du får svårt med återhämtning. Ett fall för inspektör Clouseau.

Riklig menstruation brukar ge sämre hb. vilket hör ihop med järnvärdet. Järn transporterar syre. Äter du vitaminer/järnrik kost?

Annars brukar hög puls också hänga med infektion. Be få ta sänkan. I kombination kanske blir det mycket mer märkbart. Har också märkt av yrsel vid ansträngning, det går extremt tungt ibland, när jag varit lätt förkyld.

Hälsorådgivarna brukar säga, ät mer grönsaker, sov bättre, inte stressa.

Prova dra ned lite på träning. Sköter du ett jobb på heltid, kan det kanske ge en reaktion efter en tid. Har du dessutom barn skulle jag behöva läggas in 1-2 månader på vilohem. Löpning är livet. Krya på dig. /Johan
Stina Sjölind
1982 • Enskede
#14
11 mars 2020 - 20:31
1 Gilla 
Tack för all respons!
Jag har hypotereos och har haft det i över 20 år. Välinställd medicin och pulsen har varit den samma både på levaxin och NDT ( Naturligt sköldkörtelhormon.
Jag är ganska säker på att pulsbandet och klockan inte ljuger.
Jag kommer ner till dryga 50 när jag sover, men sitter jag i soffan ligger den på runt 70. Vid promenad 150-160.
Har ingen livmoder = förlorar inte blod varje månad. Har tagit massor av prover både via VC, endokrin och privat. Fick de senaste proverna från Tyskland idag och det enda avvikande är lite lågt järn, ferritin, koppar och järn.
Sover som en stock minst 8 timmar per dag. Jobbar 75% på väldigt lugnt jobb, har inga småbarn.

Detta är alltså något jag haft i några år och ingenting som vården bryr sig om, eftersom att gymma, springa och cykla inte är någon livsnödvändighet enligt dem.. Det vore en dröm att kunna tävla i MTB, körde ett lopp för 2 år sedan, då fick jag stanna och spy i uppförsbacken 2 ggr...

Provade att jogga idag också och fokuserade på att jogga så långsamt och bara kunde och då häll sig pulsen under 190.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#15
11 mars 2020 - 20:37
Gilla 
#14: Skönt att höra att du har sån koll på hur din situation är. Kan bara rekommendera vad andra har sagt vid liknande fall, då den "vanliga vården" inte tycker att man är "tillräckligt sjuk": se vad du kan hitta och ha råd med, i privata alternativ. Beskriv att du vill kunna motionera, men inte kan, och att din livskvalitet liksom inte blir tillräcklig. (Om det är så du känner.)

(Jag tyckte det började gå tyngre och tyngre att springa för några år sedan, och har aldrig kommit ur det. Men om man kan springa 2-3 mil/vecka är man inte direkt sjuk, jämfört med andra som besöker en "vanlig" vårdcentral. Jag har inte tagit mig iväg till något privat alternativ själv, dock... så vem är jag att tipsa...)
1964 • Stockholm
#16
11 mars 2020 - 21:30 Redigerad 11 mars 2020 - 21:39
Gilla 
Du har ett problem. I slutändan en fråga om livskvalitet. Sverige sägs ha sjukvård i världsklass. Ok, kan de inte hjälpa dig borde de rimligtvis veta var du kan få hjälp - utomlands. En variant av sjukvård i världsklass..... vad annars? Fattar de inte blir det bara tomma ord.

Tänker samhällskontrakt. Du betalar en avgift, skatt. Socialdemokrater - social pelare, alla människors lika värde. Ja ja. Det är si och så med det. Knappt någon i detta avlånga land som vet sina rättigheter. Mest skyldigheter känns det som.

Trist när de man vill lita på sviker. Har själv varit med om det. Vad göra? Lägga ned träning om det gör ditt liv svårt, eller söka andra vägar.

Patientrörlighetsdirektivet.
Tänker på Stefan Sauk. Han åkte till Belgien för att operera sin höft. Hade han gjort op. i Sverige hade han troligt blivit halt och lytt. De har en sämre metod här alltså.

Se hans klipp: https://www.youtube.com/watch?v=oJz6YKVYg9U

P.s. Ta kontakt med honom. Han vet nu vilka knappar man trycker på. Snålkassan kommer nog trixa, men vet du dina rättigheter kan de inte slingrar sig. Säg annars att du röstar s och att de rimligtvis då borde tänka " alla människor lika värde - i världsklass" d.s.
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
11 mars 2020 - 23:29 Redigerad 11 mars 2020 - 23:32
Gilla 
Drygt 50 när du sover är väl någorlunda och 70 sittande kan väl få passera men 150-160 vid promenad är åt helskotta för högt. Med de värdena ska du inte kunna få OK på ett arbets -ekg. Jag kan för lite om hypotyreos men spontant undrar jag om medicineringen verkligen är lagom. Om inte din husläkare/vårdcentral vill utreda vidare så byt, att inte kunna gå uppför en backe utan att bli andfådd (det är väl så det är?) hotar ju din hälsa i övrigt, man måste kunna motionera måttligt annars riskerar kroppen att förfalla. Du har inte möjligen någon sjukförsäkring via jobbet eller någon företagshälsovård? Kämpa på!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#18
12 mars 2020 - 07:49 Redigerad 12 mars 2020 - 07:49
Gilla 
Stina, hur ligger dina värden? Välinställd enligt vården är inte alltid rätt! Mina medicindos är numer 50% högre än vad min tidigare läkare tyckte var bra. Med knappt mätbart TSH och ett T3-värde exakt i övre referens fungerar min kropp i princip fullt ut.
Stina Sjölind
1982 • Enskede
#19
12 mars 2020 - 08:34
1 Gilla 
#18 Jag äter NDT, så mitt TSH är omätbart, T3 övre referens och T4 i undre. Har en snordyr privat sköldkörtelläkare.

Sjukvården tror direkt att man övermedicinerad, och ber en sänka sköldkörtelmedicinen, men det har jag provat utan resultat.

Jag har hittat en studie om hypotereos och syreupptagningsförmåga, men min hjärna är inte riktigt i form så jag klarar inte av att ta in den medicinska engelskan. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5541969/

Har även hittat någon lös info om att lågt järn kan ha inverkan på flåset, så försöker hitta ett järn som magen klarar av nu.

Jag ger inte upp utan hittar hela tiden ett litet nytt halmstrå att gripa efter...
Östermalms IP
#20
12 mars 2020 - 09:11
Gilla 
Angående pulsmätning, så hade jag en del problem med pulsbälte. Ibland kunde pulsen steppa upp 40 slag och fortsätta på den högre nivån resten av runden.

Med din åldern, nivå av träning osv låter det som att du är fullt frisk. Då ska din puls inte dra iväg sådär.

Således vill jag rekommendera att testa annan klocka. Sen jag började med lasermätning på klockan (Garmin 245) har jag dels sluppit det bängliga pulbältet. Dessutom har jag endast vid något enstaka tillfälle haft problem med mätningen. klockmätning har kanske viss eftersläpning, men är good enough skulle jag säga.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.