Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 955 visningar

Kompartmentsyndrom

#1
4 oktober 2019 - 10:39
Gilla 
Hej,

Jag undrar om det är någon som har opererats för Kronisk Kompartmentsyndrom de senaste åren? Jag har precis gjort en utredning och fått den diagnosen. Nu väntar operation för att fixa problemet, men jag är ändå lite tveksam till om jag ska göra operationen eller helt enkelt bara sluta springa istället. Jag blir nämligen inte klok på riskerna med operationen när man läser om det på nätet. På många ställen står det att det är en väldigt enkel och riskfri operation och att nästan alla (70-100%) blir bra efter den. Men när man läser på andra ställen på bl.a. engelska/amerikanska sajter så står det att finns risk för permanenta nervskador och grejer.
Det är även många som berättar att de inte har blivit bra efter sin operation eller att problemen har kommit tillbaka efter ett tag. Om nu nästan alla operationer blir lyckade så borde väl inte så många berätta att dom inte har blivit bra, eller är det så att det bara är dom som hörs (?). Det var någon som t.o.m. berättade att han hade fått så stora problem att han inte ens kunde ha höga strumpor på sig efter operationen. Om det finns risk för såna problem så står jag nog hellre över eftersom jag inte är någon elitlöpare på något sätt utan bara är ute motions-springer. Det går ju att ta snabba promenader istället även om det naturligtvis vore mycket roligare om jag kunde bli av med problemen och kunna fortsätta springa.

Hör gärna av er och berätta om era erfarenheter av operationen om ni har genomgått en sån, det skulle uppskattas väldigt mycket.

Mvh/Lasse
merlin
1985 • Karlsborg
#2
4 oktober 2019 - 13:11
Gilla 
Jag tycker i första hand du ska fråga läkarna om riskerna. Dom brukar ha bra koll på vad aktuell forskning säger. Nätet har en tendens att få negativa saker att verka vanligare än dom faktiskt är.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
7 oktober 2019 - 23:18
1 Gilla 
Håller med Merlin. Fast jag har ett motstånd mot att bara ge upp rehab av skador som uppstått av löpning. Just kompartmentsyndrom har visserligen hört att man gärna opererar för att det är tämligen säkert och ger snabb lindring. Helt säkra operationer finns dock inte.
Råkade få syn på en artikel som kan vara intressant för dig: http://www.elitrehab.com/?s=rehab+h%C3%A4lsena&submit=S%C3%B6k

om detta leder till samma sida som jag fick upp så beskrivs forskning som visar hur man kan bli bättre om man har kompartmentsyndrom lokaliserat framtill på underbenet.
1974 • Mölndal
#4
8 oktober 2019 - 11:05
Gilla 
En kollega till mig har just opererat båda benen för detta.

1952 • Varberg
#5
8 oktober 2019 - 12:26
1 Gilla 
Håller med Oldboy. Oskuret är bäst och den operationen är inte så liten. Jag har rehabiliterat ett stort antal skador själv och är extremt imponerad/förundrad över vilken fantastisk effekt man kan få. En del skador kräver stor envishet och noggrannhet, men belöningen är stor. Alltså tycker jag att den möjligheten ska köras i botten först. Börja med att läsa på ordentligt inklusive anatomin och muskelfunktionen så att du får en grundläggande förståelse.
Har inte så stor erfarenhet av just compartmentsyndrom, men gav en löparkompis som haft intermittenta problem under ett par år lite enkla övningar och han springer för fullt nu.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.