Löpning Kläder, Skor & Prylar 3 inlägg 913 visningar

Navigera med Garmin

hxman
1976 • Kosmopolit
#1
12 augusti 2019 - 22:07
Gilla 
Jag försökte följa ett spår i min Garmin 5X+ i helgen. Det gick sådär trots att jag visste ganska exakt var spåret gick... Rätt ofta fick man riktningsangivelsen nån sek för sent. Hade jag varit på långrunda långt hemifrån hade jag stannat vid varje vägskäl men nu när jag ville springa på blev det mest irriterande

-kan jag ändra nån inställning som förbättrar precisionen ? Jag körde bara med GPS och sekundmätning

-kan jag ändra hur/när riktningsanvisningar visas?

-kan jag ändra vilka sidor och fält som visas förutom kartbild?

-andra navigeringstips?

#vilsenochstressad
1965 • Täby
#2
13 augusti 2019 - 13:07
Gilla 
Jag har följt spår via klockan. Jag tror att kvaliteten på GPX-filen är avgörande. Topo (app för mobil) låter dig rita upp en runda och "snappar" till stigen. Förutsätter förstås att det finns en stig känd för Topo att snappa till.

En egen runda, ja, där handlar det om hur exakt klockan mätte GPS-punkterna när du sprang "referens-rundan". Samt klockans mjukvara, dvs vad den gör av punkterna (den "spread" du har). Men, klockan har ju ingen vetskap om var stigen/vägen faktiskt går, så jag tror att gå på tidigare rutt är sämre än att rita upp rutten, men "snap"-funktion.

Jag laddade ner GPX-filer för några år sen inför en Åre-resa. Där blev det uppenbart att dom hade "ritat på kartan", dvs raka streck. Helt värdelöst, och undermåligt att de som har vandrings-order inte kan erbjuda en uppsättning GPX-filer.

Sorry, inga direkta svar på frågorna, och du klarar nog av att läsa manualen lika bra som jag. ;-) (Betyder inte att svaren finns där, förstås.) Vad gäller fälten så tycker jag att jag hade gott om skärmbilder att växla mellan (up/down knappen). För vanliga aktiviteter såå har jag noggrant konfigurerat mina skärmbilder (hur många och vilka fält), men jag brydde mig faktiskt inte om det för när jag följer en rutt.

Tänk på att starta den rätt. Dvs du ska starta ett pass, inte bara följa rutten. Dvs välj löpning, långtryck, navigering, följ bana, välj din bana, och *tryck nu också på startknappen* så att du (också) startar ditt löppass. Detta kanske spelar in på hur många skärmbilder du kan växla mellan. Jag hade kanske 7-8 skärmbilder att växla mellan.
hxman
1976 • Kosmopolit
#3
13 augusti 2019 - 16:35
Gilla 
Tack Tibor. Jag ska testa Topo. Det känns som en bra lösning när jag ska skapa egna spår. Gissar att det är halvrisig kvalitet på mina gamla sparade pass med F2. Jag ska springa en halvdassigt (enl ryktena) markerad ultra på lör. GPX-fil tillhandahålls av arrangören så jag hoppas den håller måttet...

Jag startade pass via Navigering > Banor . Hade inte koll på att man kunde dra igång en massa specialvarianter via Menu. Där fanns ju en guldgruva med funktioner som jag halvhjärtat letat efter tidigare :)


Garmins manual: https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/fenix5plus/SV-SE/GUID-674C66B5-0784-4441-B456-E0313B5902D9.html
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.