Löpning Träning 5 inlägg 1494 visningar

ont i stortåmuskeln (nybörjare)

#1
4 juni 2019 - 22:11
Gilla 
Hej!
Jag har precis börjat springa så är väldigt novis inom detta och undrar om man kanske kan få lite tips på hur man ökar konditionen och även om någon kanske kan svara på varför jag får ont i stortåmuskeln när jag springer.

För närvarande så springer jag en runda på 4km och är helt slut (skratta inte :P) och det börjar göra ont i stortåmuskeln redan efter 1-2 km.
Magnus Hjeltman
1969 • Stockholm
#2
5 juni 2019 - 10:23
Gilla 
Undras om det är muskeln eller leden? Om tån pekar snett inåt mot nästa tå och har en knöl vid leden, då kan det vara så kallad hallux valgus. Har hittills inte hört om någon som har problem med själva muskeln...

Jag själv har denna åkomma och då hjälper endast vila tills svullnaden lagt sig och smärtan är så gott som över, men du kanske har nåt annat problem. Rymliga skor är viktigt, att inte ha en tåbox som klämmer och riktat tårna fel. Många som inte har sprungit så mycket eller länge, de köper för små skor, som liknar de de har till vardags, men löpskor ska vara större, med mer utrymme vid tårna (en extra cm helst tycker jag).
#3
5 juni 2019 - 13:15
1 Gilla 
Okej då tror jag nog att det är skorna som är fel. Skorna är samma storlek som mina vardagasskor och är "presis" så foten får plats liksom. Får köpa mig större skor och se fall det hjälper :)

Tack för tipsen :)
1980 • Mölnlycke
#4
5 juni 2019 - 19:30
Gilla 
Om du får ont på ovansidan stortån kan det bero på att du har snörat dina skor för hårt. Jag hade problem med just det när jag började springa.
Sundsvall
#5
12 juni 2019 - 12:06
Gilla 
Mer exakt var gör det ont? Stortåns mer betydande muskler sitter i underbenet och jag antar att det inte är där du förlägger smärtan? Som fler antyder här ovan så finns en rad andra problem som är vanligare om det smärtar kring stortån än att det skall röra sig om några av de småmuskler som faktiskt sitter i foten.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.