Järnbrist + träning - Löpning
Löpning Träning 7 inlägg 2604 visningar

Järnbrist + träning

Örebro
#1
8 september 2018 - 21:07 (Redigerad 8 september 2018 - 21:24)
Gilla 
Möjligen ett uttjatat ämne men tänker det kan vara bra att dela med mig av mina erfarenheter samt funderingar.

Den här sommaren började jag känna mig orkeslös, trött och svag i kroppen. Ni vet så där man brukar bli om man kör lågintensiva långpass och inte fyller på tillräckligt med energi. Jag har haft det till och från korta perioder tidigare men efter ett löpintervallpass i slutet av juli kom tröttheten för att stanna. Jag tränar mest cardio och brukar köra 2-3 intervallpass i veckan, men nu är det nätt och jämnt jag ens orkar köra lugna pass. Spaghetti-känslan i benen finns nästan alltid där. Vanligtvis brukar lugna pass vara rena njutningen och jag är pigg och full med energi. Vissa dagar orkar jag inte träna alls och måste bara vila, t.o.m. sova mitt på dagen vilket jag aldrig gjort tidigare. Sover ovanligt mycket, oftast 10-11h och känner mig aldrig riktigt utvilad på morgonen.
I vintras hade jag influensa och svimmade då vid två tillfällen i samband med tarmrörelser (lågt blodtryck + dåligt järnvärde?). Känner även nu att jag mår sämre och blir lätt snurrig så fort det rör sig i tarmarna, särskillt om jag äter svårsmält mat, vilket jag gör rätt ofta. Har snöat in på antiinflamatorisk kost och äter mycket mat som tas upp i tjocktarmen (fiberrikt). Har mått väldigt bra av det, fram tills nu då. Äter väldigt lite kött, lite fisk och snålar med mejeriprodukter samt gluten.
Från och till känner jag även att mitt blodsocker rusar. Har alltid varit känslig för det men verkar vara extra känslig nu. Vissa dagar är jag rätt skakig i kroppen och vissa dagar känner jag mig nästan full.

Jag har varit hos läkarn och tagit en massa tester, bl.a. borrelia, EKG, njure, lever, sköldkörteln, glukos, järn, ferritin, mg och en vanlig blodbild. Alla värden var normala, förutom järnet som låg lite lågt. Jag hade 5,7 (S-Fe), men bör väl ligga mellan 9-34. Jag hade en förkylning i kroppen då jag tog det men enligt läkaren ska det inte påverka? Mina järndepåer var tydligen bra (S-Ferrit), låg på 174, bör ligga mellan 28-370. Hade då käkat järntabletter i 1 vecka när testet togs. Man kollade även mitt Hb som var 132, vilket väl är aningens för lågt? Vet att det för något år sedan låg på 146. Jag har gradvis ändrat kosten de senaste 2 åren och förmodligen är det orsaken bakom mina låga järnvärden, men kan kanske bero på B12-brist också men läkaren tyckte inte jag behövde testa detta. Jag försöker i alla fall tänka på att få i mig B12 så har ökat intaget av fisk, ägg och mejeriprodukter. En spontan fundering är varför järndepåerna ligger bra men järnvärdet är lågt? Borde inte kroppen först tömma depåerna innan järnvärdet går ner? Drar kroppen mer järn vid träning än om man ligger på sofflocket?

Äter nu järntabletter (Obsidan 100mg) sedan drygt 2 veckor och skall äta i 3 månader, enligt läkaren. Tror även jag kompletterar med blutsaft så småningom. Har inte märkt någon större förändring men tycker mig ha lite mer ork vid träning. Är dock fortfarande trött och hängig i varierande intensitet. Har aldrig riktigt känt mig så pigg och kry som innan. Vanligtvis känns det som jag flyger fram på de lugna passen. Hur lång tid tar det innan man börjar kunna träna vanligt igen? Någon med erfarenhet? Bör man testa B12 tycker ni?

Happ, blev långt detta men någon kanske känner igen sig och/eller kan komma med värdefulla råd.
Rebecka L
1975 • Västerhaninge
#2
9 september 2018 - 10:17
Gilla 
Intressant, för jag hade en period med liknande upplevelse i vintras, jättetrött, sov hela tiden, opepp på jobbet, tungt att träna. Yr ibland. Jag fick järntabletter då järnet låg lågt, och det släppte inom en vecka. Fick tillbaka en trött period i somras och tog då extra järn en vecka och det vände. Jag käkar också rätt lite kött och försöker undvika mejeri, men äter numera kött nån gång per vecka för att hålla järnet uppe. Det är så tråkigt att vara så trött.

Hoppas att det löser sig för dig!
Örebro
#3
9 september 2018 - 13:50
1 Gilla 
Tack Rebecka! Opepp är ett bra ord, det känner jag ofta. Förut vill jag alltid ut och hitta på saker, nu är det många dagar när jag bara sitter och såsar för att jag känner mig så trött.
1 vecka var snabbt! Kanske är du en person som tar upp järnet snabbt (?), jag verkar i alla fall inte vara det eller så är det något annat som får mig att känna trötthet och som läkaren inte hittat.
1974 • Katrineholm
#4
9 september 2018 - 15:53
Gilla 
Hej Ivan, har du kollat upp testosteron värdet? ett lågt värde där kan medföra orkeslöshet, hjärtklappning, håglöshet mm mm.
Örebro
#5
9 september 2018 - 22:21
Gilla 
Nej, har inte kollat testosteron, men påverkar det Hb samt ger låga järnvärden?
Läser jag symptomen för det känner jag inte riktigt igen mig, förutom tröttheten då, men vad vet jag. Bra att ha med om jag måste gå vidare med utredningen. Tack!
1973 • Åkersberga
#6
10 september 2018 - 10:36
Gilla 
Det har hänt mig i perioder att jag ätit för lite i förhållande till min förbränning och resulterat i ackumulerad undernäring och utmattning. Mer vila och kolhydrater har hjälpt att vända på orkeslösheten.
Örebro
#7
5 oktober 2018 - 16:44 Redigerad 5 oktober 2018 - 18:56
Gilla 
Då har jag varit hos läkaren igen och tagit nya tester. Ferritinvärdet har gått från 174 till 245 µg/L och järnvärdet från 5,7 till 12 µmol/L med järntabletter dagligen sedan 24e augusti och blutsaft. Tar även B12 lite då och då, men det värdet såg bra ut (524 pmol/L). Mitt Hb Har gått från 132 till 135 g/L.
Det enda avvikande värdet jag hade var P-Urat på 200 µmol/L, som bör ligga mellan 230-480. Om det är bra eller dåligt vet jag inte då läkaren inte hört av sig. Någon med erfarenhet kring detta?

Jag är fortfarande trött i varierande intencitet. Tryckande huvudvärk kommer och går. Ungefär samma känsla som att ha en tight åtsittande mössa. Tränar nästan ingenting längre. Blir så oerhört trött mot kvällen och får ibland oproportioneligt mycket träningsvärk (pga järnbrist?). Jag är dock ganska aktiv ute men dock inte något flås att tala om. Kanske tar en lite löprunda ikväll.
 annons
 
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
 annons