Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 4093 visningar

trokanterit, kortison?

#1
10 juni 2018 - 18:23
Gilla 
Sprang Stockholm Marathon förra veckan och hade inga känningar under loppet, men ett par dagar efteråt fick jag väldigt ont på utsidan av ena höften. Misstänker att det beror på att jag sprang i lätta, neutrala skor och att jag (när jag blev trött) började falla in med foten/knäna, vilket gjorde att höften tog stryk.
Varit hos naprapaten i veckan som åtgärdade bäckenrotation..
Däremot är smärtan i höften kvar och jag misstänker trokanterit. Gör ont precis på "framsidan" av höftkulan. Gör speciellt ont vid gång i trappor/backar, samt om jag ligger på sidan där höften gör ont.

Är det någon som har erfarenhet av trokanterit? Hur blev du bättre? Stretch? Kan kortisonspruta hjälpa?

Alla tankar/funderingar mottages!
Irene
1968 • Åstorp
#2
10 juni 2018 - 18:48
Gilla 
Stretch av sätesmuskulaturen, terapeutisk massage samt rejäl neddragning av löpning är bättre än cortison. Cykling och styrketräning är bra träning för detta syndrom. Vill också bara tala om att det inte är höftkulan som sitter där. Höftkulan sitter in mot bäckenet, benutskottet på höften heter trochanter major.
1974 • Mölndal
#3
11 juni 2018 - 12:51
1 Gilla 
Hade slemsäcksinflammation i höften där du beskriver. Stretch av sätet och några behandlingar av akupunktur. Hade fullt med muskelknutor i sätet. Tid bokades för kortison men i slutändan bestämde vi att det inte skulle behövas.
#4
15 augusti 2018 - 10:57
Gilla 
Mikael, jag snubblade över ett inlägg du hade skrivit här för några år sen då du hade problem med inflammation/värk i höften. Du skrev även att du hade ont på diverse ställen i hela benet. Ljumsken, insidan lår, knä, sätet m.m. Jag har EXAKT likadant sedan fem (!) år tillbaka. Har fått diagnosen trokanterit i höften (men röntgen sade "ej inflammation" så jag vet inte varför jag blev diagnostiserad med det, dock stämmer symtomen in på det) och "lätt inflammation" i knäna. Ingen behandling jag gjort under dessa år (sjukgymnasik hos många olika, osteopat, naprapat) har hjälp överhuvudtaget. Kortison vill inte min ortoped ge mig alls, han skrev ut läkemedel men pga graviditet har jag inte kunnat testa. Det känns som en ond cirkel jag aldrig kan ta mig ut, smärtfri och kunna träna som jag gjorde innan tycks aldrig kunna gå igen. Jag har testat stretchning, diverse stäkande övningar, aktiv vila m.m under alla år men det blir enbart sämre eller ingen skillnad alls.

Det perioder det har känts en aning bättre är när jag i princip inte gjort något alls i träningsväg, men det kommer tillbaka direkt så fort jag trappar upp. Min fråga är, hur gjorde du med alla dessa områden som smärtar, är du bra idag? Tar åt mig av allt jag kan få!
1974 • Mölndal
#5
16 augusti 2018 - 08:49
Gilla 
Jag besökte en idrottsklinik som gav mig en diffus diagnos och några rehabövningar. Redan efter ett par dagar kände jag att nåt inte stämde.
Besökte en annan klinik vars fysioterapeut skakade på huvudet åt de övningar jag fått. Diagnos slemsäcksinflammation. Hade en massa muskelknutor i sätet som inte gick bort med hård massage.
Jag fick 2-3 övningar för att stretcha sätet. Men även akupunktur ett par gånger för att få bort muskelknutorna. Efter ca 2 månader kunde jag springa obehindrat igen. Men känner fortfarande av höft och lår vid lite hårdare veckor.
1974 • Mölndal
#6
16 augusti 2018 - 08:49
Gilla 
Lycka till med din rehab. Rätt du har dragits med dina besvär så länge känns konstigt. Rätt diagnos?
#7
19 september 2018 - 15:05
Gilla 
Jag har faktiskt ingen aning om det är rätt diagnos och har ifrågasatt det oändligt många gånger, framförallt eftersom det inte blir bättre av den behandlingen som ortopeden och diverse sjukgymnaster kört med. Som du sa så har jag dragits med detta så pass länge och att bara fortsätta på samma spår som inte har lett någonstans känns ju bara som slöseri på tid (och utdragen smärta). Jag vill gärna gå till någon för att få en annan diagnos/second opinion, men jag vet inte riktigt vart jag ska vända mig. Alla sjukgymnaster vet egentligen inte med säkerhet utan alla kör på liknande upplägg. Ortopeden var personen som gav diagnosen och är väldigt icke tillmötesgående då jag besökte honom ett halvår senare igen när ingen förbättring skett. Jag fick ingen ny info eller förslag på något annat vi kunde testa och han ville mest bli av med mig, och jag fick knappt en syl i vädret. Har försiktigt hitta andra läkare (privat främst) att gå till men många ställen har stopp att ta emot privatpersoner pga hög belastning. Har du eller någon annan tips på hur jag kan gå vidare med detta så är jag öppen för i princip allting.
1965 • Sollentuna
#8
22 augusti 2019 - 10:18
Gilla 
Hej Elleo!

Läste dessa inlägg gällande trokanterit. När jag läser dina inlägg känner jag igen mitt problem. Har varit hos flera sjukgymnaster, höftspecialist, naprapat, fysioterapeut, läkare mm. Har fått cortison(antagligen på fel ställe) och stötvågsbehandling samt akupunktur, stretching och övningar. Inget hjälper! Jag blir galen och det påverkar hela min vardag. Kan inte träna eller gå promenader/springa som förr och jobbet blir lidande. Måste få fråga om du har fått hjälp? Har din trokanterit försvunnit? Vad har du fått för hjälp?
Är det någon annan som har något bra tips?
Tack!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.