Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 7915 visningar

Skada utsida/under fot

Niklas
1986 • Trollhättan
#1
24 mars 2017 - 21:35
Gilla 
Nu är jag tillbaka med ännu en spännande skada.

Hade precis när detta skedde börjat återhämta mig från en liten sträckning i vaden på höger ben, och det kan kanske vara relevant för detta som kom.

För snart ett par veckor sedan fick jag efter en kortare runda i medeltempo vrålont i högra foten. Såpass att jag i ett par dagar haltade ganska rejält och inte ville belasta utsidan av foten alls. Jag märkte inte av det under löprundan alls, ingen plötslig smärta, inga snedtramp jag noterade eller dylikt. Successivt minskade dock smärtan och efter en vecka var det förhållandevis bra. Kunde hoppa och greja utan att det mer än ömmade lite lätt.

Givetvis tog jag då det som ett tecken på att jag kunde testa en ny liten runda, så sprang en kort runda till i ungefär samma medeltempo. Gjorde inte nämnvärt ont under rundan, men blev lite värre igen efteråt, dock inte alls lika illa som första gången.

Efter ytterligare 5 dagar kändes det rätt okej igen, så då tog jag min senaste runda, igår. Ömmade allt mer under tiden jag var ute, och jag stannade upp, promenerade lite, och försökte igen. Det gjorde bara mer och mer ont, så promenerade till slut hem. Idag gör det rejält ont igen, ungefär som efter första gången det kom, kanske ännu lite skarpare. Nu blir det vila och jag inser att jag måste reda ut vad det är och om det krävs behandling.

Två bilder för att visa var det är. Bild ett är på sidan av foten och visar den ömmaste punkten jag har när jag känner efter. Från det går det som ett ganska brett band neråt mot fotens undersida. Kanske även att det går en del framåt på foten.

Bild 1: https://postimg.org/image/6qwnfjgh7/

Bild två är på undersidan och visar var ungefär det gör som mest ont när jag belastar foten.

Bild 2: https://postimg.org/image/pkigcjep7/

Det känns inte som att det är en muskelskada, för hur jag än spänner och vrider, även mot motstånd så blir det inte märkbart värre. Lyckas jag vrida foten till ett extremläge så känns det något, men inte i en muskel då som jag tolkar det.

Hjälp.
1981 • Örebro
#2
24 mars 2017 - 22:13
2 Gilla 
Möjligen en sena, snarare än en muskel. Smärtan är ofta värre efter passen, ibland tom dagen efter. Fibularis går i de trakterna som du ringat in på bilden.
Niklas
1986 • Trollhättan
#3
25 mars 2017 - 19:40
Gilla 
Ja det låter ju rimligt. Får försöka rehaba som om det vore något sådant. Den mesta rehaben verkar vara rätt lik för fotskador om det inte är muskelbristningar iaf som det verkar.
1981 • Örebro
#4
26 mars 2017 - 09:08
2 Gilla 
Rehab är ganska lätt på pappret, lite klurigare i praktiken. Senor går sällan att vila bra, de går att vila smärtfria. Men du vill öka kapaciteten för den över tid, dvs stärka den. Då behöver man gradvist stegra belastningen. Enklast görs det mha stegrad styrketräning och anpassad övrigt träning. Där den övriga träningen går från mer alternativ till mer och mer löpning, men exakt mängd och när är bäst att ha någon terapeut som hjälper till med upplägget.

Nu vet jag ju inte om det är en sena, men om vi utgår från det nu så bör du undvika att stretcha den, trots att det är standardrådet från många om man läser på nätet. Vi vet att statisk stretching av en retad sena bara irriterar den mer. Antiiflammatorisk medicin tenderar att inte göra något alls, och möjligen (fortafarande oklart) kan det till och med försämra läkningen.
1952 • Varberg
#5
26 mars 2017 - 12:20
1 Gilla 
Håller med om att peroneussenorna är mest misstänkta. Första bilden tycker jag visar lite väl högt upp medan andra bilden stämmer bra. Sedan ska man ju alltid ha stressfraktur i åtanke.
Niklas
1986 • Trollhättan
#6
26 mars 2017 - 22:33
1 Gilla 
Tackar för råden Johnny!

Brukar ha fokus på styrketräning som rehabilitering, och skippar normalt sett antiinflammatoriska. Som alternativ konditionsträning använder jag en landsvägscykel, och den säsongen börjar ju nu så jag kan nog hålla igång rätt bra så sett.

Ska höra med sjukgymnast och se om jag kan få en undersökning och ett rehab-upplägg efter det.
1972 • Sävedalen
#7
27 mars 2017 - 17:24
Gilla 
Kan det vara relaterat till hur du sätter i fötterna?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.