Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 6858 visningar

Sartoriussmärta?

Lund
#1
19 juni 2016 - 07:44 (Redigerad 19 juni 2016 - 07:45)
Gilla 
Började springa för 1-2 år sedan. Efter ett litet tag så började det göra ont ungefär där sartorius korsar adductor magnus/longus/brevis och pectineus, varje gång benet skulle fram. Smärtområdet helt i linje med sartorius. Smärtan kom efter några kilometers löpning. Någon gång fortsatte jag springa trots ökande smärta, vilket slutade med att jag fick gå sista biten och dra fram benet med handen varje steg. Jag slutade springa då och höll uppe drygt ett år, men började igen för ett halvår sedan. För en vecka sedan hände samma sak, fast nu med högerbenet.

Jag gissar att det är sartorius pga. smärtlokalisationen.
Det är bara vid höftböjning som det gör ont.
Endast adduktion triggar ingen smärta alls.
Inte ömt.
Har jag sprungit tills smärtan börjat, så avtar smärtan successivt under 1-3 dagar. Under dessa 1-3 dagar gör det alltså ont om jag t.ex. ligger på rygg och lyfter benet.
Om jag springer tills det börjar göra ont och sedan direkt börjar gå, så gör det mer ont. Jag tänker att det beror på att man hjälper fram benet mer med hamstrings och vadmuskulatur när man springer. På samma sätt gör det mer ont att springa på lösgrus än på asfalt.
Denna stretchningsövning stretchar exakt området som gör ont: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/e8/f8/e5/e8f8e58c8a96635164215906e1353a9f.jpg

Jag har nog sprungit runt 100 mil i år. Smärtan kom smygande under en löprunda där jag medvetet använde mer höftböjarmuskler och mindre vadmuskler för att flytta fram benet, pga. smärta ungefär där soleus fäster i achilles. Det var vänstervaden jag hade problem med, men det är ju svårt att bara byta teknik för vänsterbenet. Jag löste alltså vadproblemet med att använda mer höftböjar- och mindre vadmuskler, men då fick jag givetvis problem med höftböjarna (sartorius, som jag gissar på) istället.
Jag har aldrig tidigare känt av denna sartoriussmärta i högerbenet. Jag har testat alla möjliga konstiga sätt att springa på, men smärtan kommer nu varje gång jag springer.

Jag helkroppsstyrketränar 2-3 gånger i veckan med bl.a. mag- och höftböjarövningar. Koncentriskt, eccentriskt och statiskt. Har gjort detta i 2-3 år.

Skulle ni säga att det är sartorius som spökar?
Varför gör det ont/vad är det för skada?
Vad kan jag göra för att bli av med detta problem?

Skägget
1974 • Jönköping
#2
19 juni 2016 - 09:03
Gilla 
Hej,

Mycket muskelanatomi där. Huvudsakliga höftflexorn är Iliopsoas om jag minns rätt. Tror dessutom den stretchövningen du hänvisar till stretchar iliopsoas mer än sartorius.

Oavsett så tycker jag du ska uppsöka någon inom sjukvården med kompetens på området eftersom det finns många saker i ljumsk/lår regionen som kan spöka.

Lycka till!
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
19 juni 2016 - 09:12 Redigerad 19 juni 2016 - 09:28
Gilla 
Stretchen i länken är ju en typisk höftböjarstretch där framför allt där den starkaste höftböjaren iliopsoas stretchas. (inlägget skrevs innan # 2 lästes som var inne på liknande "spår" !)

Du verkar t o m ha börjat styrketräna höftböjare redan innan du började träna, och om du då inte stretchade höftböjarna ordentligt kan de sannolikt med tanke på dina problem senare ha varit onödigt stela , förkortade, redan innan du började löpträna , och därmed mer skadebenägna vid löpning, allt annat lika.

Eventuellt är det just den länkade stretchingen som behövs i främst förebyggande syfte framöver när du blir skadefri (och kanske nu oxå men mycket försiktigt i så fall så att den görs smärtfritt ?).

Jag hade själv ljumskskador i flera omgångar på 1980-talet, där jag f ö ett tag misstänkte att sartorius var inblandad pga känning vid vridning utåt i benet, och först några år senare fann en terapeut att mina höftböjare inkl den starka iliopsoas var för korta och att stretching var receptet.
Efter bättre stretchingteknik för höftböjare, likt på länken men med kudde som stöd för knät så att stretchen görs bekvämare, fick jag inga mer ljumskproblem.
Lund
#4
19 juni 2016 - 11:47
Gilla 
Tack för era svar!

Har varit inne på iliopsoas innan, men nu tyckte jag att mest talade för sartorius. Efter era inlägg och lite googlande så kan jag tänka mig att det ändå är iliopsoas.

Bo: Skönt att det löste sig med stretchning! Har redan nu börjat stretcha med den övningen, och den tar som sagt precis där det gör ont, även om det inte gör ont nu efter två dagars vila från löpningen.

Hur ofta, hur länge (per ben och stretchningstillfälle) och när i förhållande till löpningen stretchade du? Använde du bara övningen i länken, eller någon annan också?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#5
19 juni 2016 - 12:41
Gilla 
Jag stretchade höftböjarna dels efter uppvärmning innan fartlöpning och annars alltid direkt efter varje löppass. Sedan dess som sagt inga ljumskproblem. Dock bör man troligen vara mycket försiktig med stretchen i samband med redan uppkommen skada så att man inte förvärrar den då.
Walker67
1947 • Växjö
#6
20 juni 2016 - 00:28
1 Gilla 
Det är rena läkarspråket ovan - inte mycket jag förstår - finns det inte svenskt ord för "sartorius" (trodde först det var Pestorius brorsa !) och
övriga specialord.
Skägget
1974 • Jönköping
#7
20 juni 2016 - 04:57
Gilla 
Sartorius=skräddarmuskeln

Adductor Magnus etc=benet inåtförande muskler (vet inte om de har något svenskt namn)

Iliopsoas=stora höftböjaren (tror jag)

Soleus=del av vadmuskeln som kallas flundramuskeln pga dess form

Achilles=hälsenan
Lund
#8
20 juni 2016 - 07:55
Gilla 
Tack än en gång för hjälpen! Jag ger stretchningen ett försök och hoppas på att det är lösningen även för mig!
1981 • Örebro
#9
20 juni 2016 - 08:30
1 Gilla 
Det är väldigt ovanligt med en skada på sartorius, men såklart inte omöjligt.

Höftböjaren, iliopsoas, böjer inte så mycket i höften som man trott. Den verkar däremot agera stabiliserande då den löper från ländryggen, genom buken och fäster in högt upp på lårbenet.

En vanligare muskel att skada, som är den primära höftböjaren, är den största av musklerna på framsidan av låret, rectus femoris. Den drar man också i vid samma stretch som du länkat till. Även nerverna över framsidan av låret påverkas då.

Skulle verkligen rek att någon får undersöka det, en korrekt diagnos gör all skillnad i hur man lägger upp rehab.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
20 juni 2016 - 10:36
Gilla 
Nu har din skada vandrat från Sartorius via Iliopsas, med hjälp av Bo som är erfaren och haft liknande problem, till Rectus femoris m hj a Johnny som är behandlingsproffs.

Jag kan bara hålla med om att du absolut bör låta någon, lämpligen en naprapat eller sjukgymnast med inriktning idrottsskador, undersöka var skadan sitter. Det är både säkraste och snabbaste sättet att komma tillbaka till normal träning igen. Säger jag som haft minst ett halvdussin olika skador som jag rehabbat bort.
Lund
#11
6 juli 2016 - 10:38
Gilla 
Tyvärr har jag väldigt dålig erfarenhet av att få diverse krämpor diagnosticerade och avhjälpta av läkare och sjukgymnaster. Genom att fråga och läsa själv har jag däremot blivit kvitt flera olika problem, så jag försöker gärna lösa detta på egen hand ett tag till.

Är det rimligt att det är rectus femoris, trots att smärtan går i linje med sartorius, cirka 10 cm proximalt (mer anteriort) och distalt (medialt) om symfysen?

Igår upplevde jag - för första gången - smärtan vid benpress, precis vid vändläget (>90 grader böjda ben). Inte handikappande, men klart noterbar. Jag har tidigare inte känt av smärtan vid någon rörelse som inte inbegriper aktiv höftflexion. Kan detta göra något av alla förslag här i tråden mer eller mindre troligt?
1974 • Mölndal
#12
6 november 2018 - 07:56
Gilla 
Har liknande symtom där det gör ont att lyfta in benet i bilen. Vända mig om i sängen. Ståendes lyfta benet uppåt.
Vilar och kör allmän styrka för höftområdet. Det onda avtagit markant.beror på vilan eller övningarna.
Smärtan är framida lår högt upp, inåt ljumske och ibland även stramat under pungen ...
Har haft de här känningarna i nästan 1 år. Har kunnat springa även om det varit stelt i början. Hårda pass har känts mer dagen efter.
hxman
1976 • Kosmopolit
#13
6 november 2018 - 21:23
Gilla 
+1 på smärta i höftböjaren just när man hoppar in/ut i/ur bilen. Alltid värre dagen efter hårdare träning. Påverkar mig (nog) inte i övrigt men det känns lite märkligt att skaderisken känns som högst av att åka bil

@TS Kolla Lunds Naprapatklinik alt om det finns nån med koll på löpning bland sjukgymnasterna på Gerdahallen
1974 • Mölndal
#14
7 november 2018 - 13:57
Gilla 
#13
Känns bättre nu efter vila och rehab. Har dock fortfarande ont när jag vänder mig om i sängen och det känns som ett bälte runt låret men mest påtagligt ner mot insida lår och ljumske.

Haha ja verkligen. Inte bra med bilåkandet :)
Har du träffat nån sjukgymnast eller liknande för diagnos?
hxman
1976 • Kosmopolit
#15
7 november 2018 - 19:58
Gilla 
Nej, jag har aldrig brytt mig om att undersöka närmare. Jag kör sällan bil till vardags numera men jag brukar använda det som en indikator på att det är dags att ta nån extra vilodag. Jag led faktiskt mer av det mer för ett par år sen när jag cyklade mycket landsväg under en period. Då var det dagar jag knappt kunde ta mig ur bilen efter en längre körning
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.