Löpning Tävlingar & Motionslopp / Lidingöloppet 7 inlägg 4365 visningar

Hur mycket måste man ha tränat?

1979 • Sörberge
#1
4 september 2015 - 11:00
Gilla 
Hej!

Tänkte höra om det är nån här som kan komma med några tips och råd. Jag har anmält mig till Lidingöloppet, tyvärr har jag inte tränat så mycket som jag hade tänkt mig, och inte följt nåt träningsprogram. Nu börjar jag fundera, är det ens möjligt att genomföra loppet, jag har 1gång sprungit 20km i sommar, annars är det mest 5-10 km rundor. När jag googlar å läser står det massa om de hemska backarna, borde jag så här i sista stund lägga in lite backträning, eller är det försent? Sen en sista fråga, hur gör ni för att inte stanna? Har otroligt lätt att vilja stanna när jag är ute å springer, oftast inte för att jag är supertrött utan för att jag tycker det är mentalt jobbigt på nåt vis.
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#2
4 september 2015 - 11:15
Gilla 
Inget svar på Lidingafrågan, är lite nyfiken själv.

Men när det gäller att inte stanna så brukar jag ibland också känna att jag vill stanna fast jag inte är slutkörd. Då brukar jag tänka att "vad händer om jag inte stannar? - Troligtvis ingenting" sen brukar den mentala spärren snabbt släppa!

1954 • Falun
#3
4 september 2015 - 11:19
Gilla 
Hemska backar, eller inte. Beror på om man har bara tränat rätt platt asfalt eller om man har tränat i kuperad terräng. Det är inga mördarbackar men det är klart när man är trött och sprungit 20km så gillar man inte backarna under sista milen.
Kenneth Ideskog
1948 • Saltsjöbaden
#4
4 september 2015 - 11:26
Gilla 
Du kan gå i hyfsat tempo uppför backarna för att spara krafter såvida du inte satsar på någon specifik tid.
Om du springer tillsammans med någon, lyssnar på musik eller bok går det ofta lättare. Sen är det pannben som gäller.
Lycka till!
Stefan Jonsson
1971 • Mölndal
#5
4 september 2015 - 13:31 Redigerad 4 september 2015 - 13:33
Gilla 
Jag var med 2013 och då hade jag varit skadad några veckor innan utan att ha kunnat träna och mest sprungit milrundor och ett 21 km lopp.
Första två milen gick bra men sen var jag helt slut och gick i alla backar sista milen.Så i mål kommer du alltid och man tappar inte så mycket tid som man tror att gå i dom värsta backarna.
Skall vara med i år igen och nu har jag tränat mer långdistans och mycket backar så om du kan lägga in något eller fler längre pass gärna i kuperad miljö så är det bra.Lyssna på musik hjälper väl kanske att orka mer.
1984 • Linköping
#6
4 september 2015 - 17:03
Gilla 
Många bra råd här ovan. Jag tror det kommer vara jobbigt, men gå bra för dig. Jag hade sprungit ungefär lika mycket som du första gången, eventuellt att jag sprang lite längre sträckor fast lite långsammare.

Såvida inte dina vanliga banor är väldigt kuperade så skulle jag råda dig till att ta det lugnt runt backarna under Lidingöloppet. Sedan kan du komma tillbaka nästa år och sätta ett nytt PB, då vet du vad du behöver träna på samt vart du kan ta i och vart man ska spara på krutet.

En sak som är värd att tänka på är att även öva lite på att springa nedför, om du inte sprungit mycket nedför tidigare. Första gången jag sprang så hade jag nog orken men saknade tekniken för nedförslöpningen, vilket sabbade mina knän efter 20-25 km. Nedför handlar mer om teknik än ork, så jag tror många glömmer bort det om fokuset på ens pass är enbart motion.

Lycka till!
1962 • Brunflo
#7
5 september 2015 - 12:03
Gilla 
Hej!
Mina längsta pass inför Ll är 20 km i ganska tuff terräng (eller rättare sagt tufft kuperat elljusspår o grusväg). Jag tror nog att du har nytta av några backpass - jag ser det som uthållighets/styrke träning.
Första gången är väl det viktigaste att klara av det och bli sugen på att springa snabbare nästa år? Det klarar du säkert med din träning och de råd du fått i svaren ovan.

Jag brukar springa på 3:10 - 3:25 och mitt "lyft" i fråga om tid kom när jag insett vilka tidiga delar av banan man kan öka tempot på - de sista 6-7 km får man ju ändå ta med pannbenet!

Lycka till - det är en riktigt rolig lopp!

PS. Se till att vara där i god tid, bussarna från Ropsten kan vara kaotiska - de senaste åren har jag bott på en skola på Lidingö (Hersby). DS

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.