Triathlon Simning 3 inlägg 2468 visningar

Balans i vattnet, med styrketräning

La Ce
1979 • Asarum
#1
4 maj 2012 - 10:08
Gilla 
Hej, vet att det finns många erfarna simmare här. Det är så att jag försöker lära mig simma crawl. Har till att börja med problem med andningen, men det grundar sig nog en hel del i att jag inte hittar något bra läge i vattnet. Jag har gått nybörjar kurs i crawl men inte lyckats komma vidare ändå. Ett hopplöst fall kanske. Har idrottat hela mitt liv men inte i bassäng. Men har börjat fundera på om min core styrka kan vara lite för dålig, och att det är därför som jag inte hittar något bra läge i vattnet. Självklart kommer en hel del träning läggas i bassäng med. Men tror ni rutinerade att lite styrketräning hade hjälpt min vattenbalans? Jag kommer simma två pass i veckan. Kan utöver det få in lite coreövningar hemma eller i samband med dem passen. Vad för övningar tycker ni man ska göra, vad brukar simmare tränar för alternativ styrketräning? Inte på Phelps nivå men vanlig svensk under eliten nivå.
1968 • Suede
#2
4 maj 2012 - 10:58
Gilla 
Hej! För att få till andningen i crawl måste du vara bekväm i vattnet. Börja med något så enkelt som att "koka kaffe". Träna på att blåsa ut bubblor sittandes på botten. Sedan kan du försöka att crawla utan att andas över huvudtaget. Fokusera på att arbeta med armar och ben, t ex 10 cykler (20 armtag) och sedan stannar du upp och andas. Titta ned på botten HELA tiden som du crawlar. Sedan kan du försöka att på 10 cykler andas en gång åt höger. När din arm nått lårets nivå under vattnet och är på väg upp i luften skall du försöka att hinna andas innan du sätter handen i vattnet för ett nytt armtag.

Bålträning är bra för simning och vattenläge. Har du styrka i bål och skulderblad så blir det lättare att få upp de tunga muskulösa benen. Vattenläget är förstås a och o för en riktigt bra simning.
1978 • Västra Frölunda
#3
4 maj 2012 - 12:03
Gilla 
Det är svårt att styrketräna sig till ett bra vattenläge. Det handlar om teknik snarare än styrka så lägg fokus i bassängen. Träna på att flyta, träna axelrotatation och hitta ett avslappnat sätt att glida genom vattnet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.