illamående efter hård träning/tävling - Löpning
Löpning Skador & Rehab 28 inlägg 30195 visningar

illamående efter hård träning/tävling

Anders Byvik
1967 • Hisings kärra
#1
9 april 2012 - 13:06
Gilla 
Har ni några goda råd till en löpare som lider av kraftigt illamående ca 1 timma efter ett hårt och långt pass där man ligger nära max?
< < < 1 2 > > >
1966 • Kungälv
#2
9 april 2012 - 17:08
Gilla 
Samma här! Blir också illamående och yr efter längre pass, 22km och över det. Ska springa mitt första marathon i år. Jag har vätske ryggsäck och drack nog en liter på 28 km passet igår. Illamåendet kommer som Anders skriver efter ett tag och då vill man helst bara ligga då illamåendet lättar.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#3
9 april 2012 - 17:13
Gilla 
saltbrist?
1980 • Vik
#4
9 april 2012 - 19:58
Gilla 
Har samma problem, och har aldrig lyckats komma på vad det beror på, men det enda som får bort illamåndet är att trycka i mig all mat jag får tag på.
Erik E
1978 • Piteå
#5
9 april 2012 - 20:30
Gilla 
Har drabbats av samma sak och misstänker att det är när kroppen går in någon slags stark ketos för att fylla på de uttömda glykogendepåerna. Har testat att fylla på med kolhydrater i form av gainer eller bananer omedelbart efter hemkomst och det har faktiskt blivit mycket bättre. Sprang mitt längsta pass hittils i fredags (3 mil) och mådde inte alls dåligt efteråt.

Det går lite emot mina principer i och med att jag äter LCHF men efter ett mördarpass är det nog inga problem att dra i sig 100 gram kolhydrater. Allt går ändå till glykogendepåerna.
oscar olsson
1983 • Paris
#6
9 april 2012 - 23:13
Gilla 
Se till att fylla på era depåer innan ett längre löppass. Börja Gärna dagen innan. Jag brukar må dåligt på eller efter längre pass om jag går slut på energi. Jag Tar numera nästan alltid med en bar eller liknande och äter den ca halvvägs in på långapassen
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#7
10 april 2012 - 07:30 Redigerad 10 april 2012 - 07:47
Gilla 
Även jag har råkat ut för illamående efter långa hårda pass. Tre gånger har det hänt, alla gångerna har det varit mycket varmt också men jag är ändå inne på om det inte är som Oscar skrivet att det beror på att jag gått helt tom. Vid de tillfällen det hänt har jag verkligen pressat mig, det har varit två halvmaror och en rejält kuperad 17 km runda.

Nu är det snart dax för en halvmara igen och jag vill inte råka ut för samma problem och kommer därför försöka dricka sportdryck vid vätskedepåerna. Får hoppas det hjälper!
 annons
 
Stina Brask Bilén
1974 • Göteborg
#8
10 april 2012 - 09:04
Gilla 
Jag har fått för mig att det beror på att tarmarna legat och skumpat runt i magen och lagt sig i viloläge under stötarna, Sedan vaknar tarmarna till liv efter avslutad träning. Lite som efter ett kejsarsnitt eller övriga bukoperationer. Då paralyseras tarmarna av rotandet i magen för att sedan vakna till liv med knip och illamående som följd. Någon mer medicinskt kunnig inom området som kan förkasta/bekräfta denna teori?
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
10 april 2012 - 15:20
Gilla 
Jag har blivit matt ett par gånger när jag sprungit med vätskeryggsäck för jag har ändå druckit för lite. Ser ju inte hur mycket jag får i mig eller vad som finns kvar och det är inte lika lätt att få i sig vätskan som när jag klämmer på en flaska.
Sist hade jag en halvlitesflaska i reserv, då vågade jag i alla fall dricka så mycket jag kände för, det var bättre.
Äter man LCHF-kost tycker jag inte det är konstigt alls om man mår dåligt av ett långpass. Jägarna på stenåldern åt ju i alla fall en hel del kolhydrater i form av frukt och rötter. Att raffinerat socker är dåligt och att vi kanske mår bättre av att äta mindre mängd sädesprodukter betyder ju inte att alla kolhydrater är kass, kroppen omvandlar ju andra födoämnen till glukos för att kunna använda dem vid lite större ansträngning. Allting med måtta.
1942 • Piteå
#10
10 april 2012 - 15:52
Gilla 
Prova med att dricka en liten burk med lättöl...endast lättöl !
1969 • Stockholm
#11
10 april 2012 - 17:28
Gilla 
Säger inte att det är dumt att försöka lindra "problemet", men tar man ut sig ordentligt och verkligen ligger nära max så är det ju inget konstigt i sig med illamående och andra symptom (yrsel, frossa m.m.) efteråt. En timme låter ju lite hårt förstås. För mig funkar det att göra som Märta; i med mat, allt man är sugen på/kan tänka sig...
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#12
10 april 2012 - 18:46
Gilla 
Senaste gången började mitt illamående efter två timmar. Efter ca 45 min och några toabesök var jag fit-for-fight igen och kunde dricka öl med de andra ;-)
Gunnar
1973 • göteborg
#13
10 april 2012 - 19:06
Gilla 
Hur länkar man? Jaja här beskrivs illamåendet och hur man ev. minskar detsamma.http://blog.svd.se/maratonbloggen/2010/12/25/darfor-far-man-loparmage/
 annons
 
1966 • Kungälv
#14
10 april 2012 - 20:11
Gilla 
Problemet för mig är att jag har svårt för att få i mig så mycket mat efter passet, jag brukar få småäta resten av dagen för att få i mig energi. För mig funkar det mycket bättre med ryggsäcken och får i mig den litern jag hällt i. Jag brukar ha med mig dextrosol, russin och nån chokladbit på långrundan men jag funderar på om det kan vara saltbrist som du skriver Mikael som får mig att må illa och ska prova det på nästa långrunda.
Erik E
1978 • Piteå
#15
10 april 2012 - 20:13
Gilla 
"Äter man LCHF-kost tycker jag inte det är konstigt alls om man mår dåligt av ett långpass."

Nu mår jag ju inte dåligt under själva passet, utan ungefär 1 timme efter det att jag har kommit hem. Jag mår alltså prima under själva löpningen och kan efter 3 mil känna att jag utan problem skulle kunna springa längre. Jag har faktiskt inte gått in i väggen en enda gång sedan jag började äta LCHF. Illamåendet kommer efter hemkost, vattendrickande, dusch och en stunds vila.

Jag upplever som sagt en förbättring om jag fyller på med kolhydrater direkt efter hemkomst. Om det verkligen är just kolhydraterna som gör susen eller om det räcker med vilken mat som helst vet jag inte. En gainer är dock väldigt lätt att hälla i sig och därför gör jag det. Att det är påfyllnaden av glykogendepåerna som orsakar besvären är bara en vild gissning från min sida,

Dessutom upplever ett flertal andra människor i den här tråden samma problem och ingen av dem har hittils utgett sig för att vara LCHF'are så vi behöver nog inte omedelbart dra slutsatsen att det är just det som ligger bakom illamåendet.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
10 april 2012 - 22:56
Gilla 
Väntade mig mothugg om LCHF, kostlärorna är lite som religion (själv är jag bara "framfotstroende";-) Men jag sa heller inte att det var därför många i tråden mådde illa efter långpass, bara att för mig förefaller det näraliggande för den som äter så. Själv tror jag på så blandad kost som möjligt med minsta möjliga mängd "skräp", typ vitt socker, charkprodukter, syntetiska kosttillskott, färgämnen, smakämnen, konserveringsmedel, konsistensgivare etc etc. Hellre banan och mjölk än Gainomax recovery, hellre en äggmacka än en grillkorv.
Har bytt ut mitt vita socker mot ekologiskt rårörsocker när jag blandar dryck för långpass, min mage verkar dock tåla det allra mesta.

Men till ursprungsfrågan: det anses väl belagt att snabba kolhydrater och en del aminosyror samt vatten är något man mår bra av att kunna få i sig inom tio minuter efter målgång. Många behöver dessutom natrium, kalium, magnesium och kanske något annat. Banan ger kalium, salt ger natrium, sesamfrö ger magnesium, bara som exempel. Om det vänder sig magen av att tänka på att äta, försök i alla fall med druvsocker, lite vatten och salt eller vätskeersättning.
1974 • Mölndal
#17
11 april 2012 - 12:02
Gilla 
Mådde varken bättre eller sämre efter ett långpass när jag åt LCHF.
Snarare är det så att jag mår sämre när jag äter kolhydrater i den mängd som vissa förespråkar.

Det viktiga är att man mår bra och trivs med det man äter.
1974 • Mölndal
#18
11 april 2012 - 12:06
Gilla 
Jag dricker aldrig under ett långpass om det inte skulle vara väldigt varmt.

För mig har det funkat att dricka latte, käka en macka eller två och en bulle till det efter ett långpass.
Har gått ganska bra resultatmässigt trots en utebliven medvetenhet om vad jag stoppar i mig.
Det är möjligt att mina resultat skulle bli bättre om jag var mer medveten i mina kostval.
Thomas Wieland
1969 • Sigtuna
#19
11 april 2012 - 13:02
Gilla 
Jag får också illamående efter längre pass och framför allt om jag haft lite för mycket kläder (dvs svettats kraftigt). Av kommentarerna ovan tror jag att för min del är det en saltbrist. Har prövat med vätskeersättning efter hårda pass och mår mycket bättre direkt.
 annons
 
Erik E
1978 • Piteå
#20
11 april 2012 - 17:20
Gilla 
Oldboy: Jag kommer inte med några mothugg om LCHF. Du skrev att det inte var konstigt att jag mådde dåligt av ett långpass, och jag konstaterade att jag mådde alldeles utmärkt under själva passet och att slutsatsen därmed inte behöver vara så självklar. Det är väl ungefär allt. Vad man bör och inte bör äta till vardags berörde jag inte ens. Jag mår bra på det jag äter. Det är allt jag bryr mig om.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
 annons