RunTobyRun!

Löparbidrag och halvårsrapport


Oj vad tiden går fort...

Plötsligt är det bara två dagar kvar till BUS, bara två månader till årets största utmaning på Färöarna och sedan ytterligare bara två till New York City Marathon den 3 november; de tre lopp som är målet för (nästan) allt mitt slit under året. 

Hittills i år ser det rätt bra ut i träningsdagboken, där jag nu sammanfattar ytterligare ett kvartals träning i form av ett löparbidrag. Det är femte året i rad som jag omsätter min träning i bidrag till organisationer som gör viktiga insatser i Sverige eller i världen. Årets första träningsbidrag gick till Läkare utan gränser, denna gång är det Barncancerfonden som får ett tillskott som motsvarar 1 krona per tränad kilometer under kvartalet. Totalt blev det 379 kilometer och därmed lika många kronor till fonden.

Min målsättning är, som tidigare, att springa i snitt minst 10 pass och 100 kilometer per månad varav hälften ”på bortaplan”, det vill säga bortanför byn och riksväg 101. Samt att försöka variera längd på passen, tempo och underlag så mycket som möjligt – vilket jag tycker att jag lyckats bra med både under maj och juni.

Att springa några rundor på Öland gav extra krydda både till träningen och semestern, därtill fick jag till flera pass i "rätt" tempo på BUS-banan i Trelleborg, det vill säga runt minuten långsammare än jag normalt springer på träning. I och med dessa känns det som att jag är ganska väl förberedd inför BUS/Backyard Ultra Sydkusten på lördag då det är upp till bevis för att se om jag orkar springa längre än jag gjorde i fjol. Väderprognosen ser lite lurig ut och det finns risk för att det blir både regn och småkyligt. Men kanske hellre det än 30 grader i skuggan... I alla fall för dem som tänkt sig hålla på betydligt längre än jag kommer att orka.

*

Så här ser det ut i träningsdagboken efter sex månader (inom parantes jämförelse mot den träningsmängd jag hade planerat för i början av året).

√ Antal pass: 69 (+ 7)
√ Antal kilometer: 694.4 (+ 89.7)
 Antal pass ”på bortaplan”: 65.2 %. (+ 15.2 %)
 Antal lopp: 9 (+ 2). Båda "extraloppen" under juni var dock Parkrun, som jag räknar som inofficiella lopp (se tidigare inlägg).

*

Räknat i kilometer ligger jag alltså nästan en månad före tidtabellen, vilket jag förstås är nöjd med, Samtidigt känner jag att jag behöver lägga på ytterligare några mil per månad fram till New York Marathon. Och så har vi Färöarna... Och jakten på höjdmeter… Nej, det blev det förstås inte så mycket bergsklättring eller annan tuff träning på Öland – heller – som jag skulle behöva för att klara bergshalvmaran lättare. Ser nog inte bättre ut än att jag får väl öronmärka några kvällar till att springa upp och nerför trapporna på jobbet. Det är typ 145 trappsteg från källaren upp till sjuan så i brist på annat kan det kanske funka – även om det kommer att bli astrist. Men för säkerhets skull är det nog bäst att vänta tills de flesta hunnit gå hem… Samt försöka få till en utflykt till något oskånskt terrängparti, typ Kullaberg eller Stenshuvud. Det är trots allt två månader kvar till loppet...

RunTobyRun!
Läs bloggen i sin helhet med bilder och statistik på www.runtobyrun.se 

 

3 kommentarer till inlägget

Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#1
5 juli 2019 - 08:35
Trapplöpning ska inte underskattas! Ger både bra flås och benstyrka. Lägger man på lite extra vikt så blir man trött snabbare.
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#2
5 juli 2019 - 09:40
Tack för pepp, Henrik. Lovar att återkomma med rapport både från trapporna-på-jobbet och Kullaberg (även om jag redan nu är fullständigt övertygad om att det senare kommer att erbjuda överlägset mera naturupplevelse. Lär inte bli så många fotostopp i trapphuset, där utsikten bara består av betongväggar)
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#3
26 juli 2019 - 07:02
Henrik! Nu har jag kört 5000 trappsteg på jobbet (se ”Tripp, trapp, trull” 25/7)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.