PIGGELINA.SE

Fredagkväll med Fredrik Zillén

Döttrarna går på varsin fest medan föräldrarna går på löpteknikföreläsning. Definitionen på den optimala fredagsunderhållningen varierar!

Det är i Södra Sandby det händer, och bästa Upside Down-Hanna har bjudit ner Fredrik Zillén för att hålla föreläsning, kurs och löpteknikanalyser. Hela helgen är han bokad men vi har bara plats på själva föreläsningen. Det andra har jag ju gjort så många gånger…

Så äntrar mannen rummet. Han är inte bara grymt kunnig utan också väldigt rolig. Bland alla stegfrekvenser och fotisättningar får vi oss värsta stå-upp-föreställningen, och nu börjar det likna fredagkväll som andra definierar det!

Jag har följt Fredrik ett tag så jag tappar inte hakan av vad han säger. Det mesta är känt, och inget är direkt omvälvande för mig som ändå försöker hålla mig uppdaterad. Utom ämnet armar och axlar, där ska jag få lite mer spännande kött på benen.

Fredrik är pedagogisk som få och jag imponeras av hans sätt att förmedla informationen på ett begripligt sätt. Hur han kan konsten att säga att allt ”beror på” utan att det låter flummigt!  Men nu vill ni veta vad vi vi kom fram till. Here goes:

Optimala  stegfrekvensen. Det beror på.
Man kan springa fort med många eller färre steg. Det finns gaseller och det finns glidare. Glidare studsar mindre men får mindre returenergi. Jag glider men drömmer om att bli en gasell…

Fotisättning. Vad räknas ens? När foten landar, första belastning eller maxbelastning? För de flesta är första kontakten med hälen, även proffsen. De sätter dock inte belastningen där. Själv landar jag inte ens där och tänker att jag ska fortsätta jobba min väg ner. För att spänna bågar och fjädrar!

Höften och foten. Att landa med höften ovanför foten är samma instruktion som att landa med foten under höften. Men ger olika resultat av den som tar emot den. Smart tänkt!

Man ”ska” luta framåt när man springer men varför gör inte snabbisarna det…? Kan man luta på olika sätt? Kan man till och med luta bakåt? Tydligen…

Armar och axlar. Här är min svaga punkt, det vet jag sedan tidigare analyser. Jag är spänd och pendlar inte hem några explosionsartade fördelar till min löpning. Det här är punkten som ofta kommer lite i skymundan, men den punkt som Fredrik nästan ägnar mest tid. Ska vi ha 90 grader i armbågsled och pendla rakt fram i färdriktningen? Nepp.  Tight vinkel och armen nära kroppen is da shit.

Jag rotar fram bilder i arkiven och försöker se hur mina armar går. Här är den punkt jag ska börja fila på när höften är hel. Så kul att ha en plan. En plan mot att bli en gasell. Om jag inte är för gammal i mina muskelfibrer….

Bild från en tidigare analys jag gjort. Armen alltså…..

Har ni möjlighet att lyssna på Fredrik så rekommenderar jag det varmt. Och ta en analys när ni ändå är igång. Det ska jag med. Man kan liksom inte göra för många!

 

 

Inlägget Fredagkväll med Fredrik Zillén dök först upp på Piggelina.

1 kommentarer till inlägget

Anna-Karin D
1959 • Lund
#1
11 maj 2019 - 20:31
Riktigt spännande! Gillar sånt här. Har läst hans artiklar i RW, men han verkar vara roligare live!
Gammal? Du?? A men!!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.