Vad driver din träning?

Allt fler väljer att spendera en allt större del av sin fritid på utförandet av fysiska aktiviteter. Den största delen av den här ökningen består av gymträning eller olika typer av konditionsidrott som t.ex löpning eller cykling. Men det är inte bara utförandet av fysiska aktiviteter som har ökat. Aldrig har nog vårt behov av att visa upp oss i samband med vår träning varit så stort. Varje gympass ska dokumenteras och ackompanjeras av minst en ny bild på Instagram. Och hur kommer det sig att man knappt har klarat av att springa milen innan man ska springa ultramaror, cykla upp för berg och klara Klassikern på under 20 timmar?

Vad är det som är drivkraften bakom vårt allt större behov av fysisk aktivitet? Är det jakten på den perfekta kroppen formad utav vår tids skönhetsideal? Eller är det vår rastlösa natur som gör att vi ständigt måste söka nya utmaningar?

Jag tror att en del av svaren till detta går att hitta inom klassisk beteendepsykologi.

En av de mest grundläggande teorierna inom modern psykologi är Maslows behovstrappa. Det är en enkel modell som förklarar hur människan prioriterar sina olika behov. Den grundläggande filosofin bakom trappan är att man behöver tillgodose mer grundläggande behov innan ett högre mål blir viktigt för individen. Förenklat så kan man säga att trappan består av fem steg där det mest grundläggande behovet är fysiska behov såsom mat, kläder, sex och tak över huvudet. Nästa steg består av trygghet, följt av kärlek och gemenskap, sedan uppstår behovet av uppskattning och det sista steget i trappan handlar om självförverkligande.

 

maslow

 

Kan det vara så att drivkraften bakom vårt ökade behov av fysisk aktivitet helt enkelt beror på att vårt behov av självförverkligande har blivit allt större? Eller har vi helt enkelt kommit upp till den trygghetsnivå i samhället där alla andra behov blir uppfyllda till den grad där vi känner ett ökat behov av självförverkligande? Kan det rent av vara så att självförverkligande i vår tid handlar om att få så många ”likes” och kommentarer som möjligt på den senaste Instagrambilden?

Att många hittar självförverkligande genom träning blir på många sätt logiskt. Det är enkelt att se och mäta de positiva resultaten, vilket gör att endorfinkickarna blir många och så länge du fortsätter att förbättra dina resultat kommer du hela tiden att känna hur du utvecklas. Dessutom präglas vårt ökade träningsbehov säkerligen till en viss del av vår egen narcissism, för inte kan alla speglarna som finns på modernt gym endast behövas för att se till så att tekniken blir rätt när vi gör knäböj? Allt handlar inte om att bli starkare, snabbare, få bättre uthållighet. Utan en stor del av drivkraften bakom vår träning finns även i den uppskattning som ges av andra i samband med att vi får en mer vältränad kropp.

Vad är det som driver dig till att träna? Har du likt våra Ironmandeltagare tidigare i år ett mål att genomföra något som du tidigare knappt trodde var möjligt eller drivs du av att ständigt flytta fram dina gränser och hitta nya mål med din träning? Eller vill du precis som Jonas Colting ”bara se snygg ut naken” och få många ”likes” på dina gymbilder?

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.