Hjärtstartare till träningsanläggningarna

Hjärtstartare till träningsanläggningarna

AnnonsEn hjärtstartare på varje träningsanläggning! En hjärtstartare borde finnas på varje träningsanläggning. Här kommer vi gå igenom hur en hjärtstartare fungerar så du blir mer insatt.

Du har säkert sett hur de startar hjärtan på tv. EKG-maskinen piper och visar en slät linje, och alla vet att nu har hjärtat stannat! Doktorn och sjuksköterskan börjar rusa omkring för att ta fram hjärtstartaren och chocka igång hjärtat. Kanske upplever du rädsla inför att själv behöva hamna i situationen då du tror att en hjärtstartare kommer att chocka igång ett hjärta och att den därmed också är farlig för dig att hantera.

Nu får vi verkligen hoppas att du inte behöver uppleva ett hjärtstillestånd. Hjärtstartarna som finns i hem och på kontor i Sverige är viktiga redskap, men det är inte så att de kommer fram var och varannan dag. Men om du kommer att behöva använda dig av en startare så ska du veta att det där med att chocka igång ett hjärta som står still är en myt, en tv-myt!

En hjärtstartare kommer inte att chocka igång ett hjärta som står still. Men den kommer att hjälpa till att skapa en balans igen i ett hjärta.

En slät linje betyder asystoli
Den där situationen som du har sett på tv och film där EKG visar en slät linje är samma sak som asystoli. Det betyder pulslös elektriskt aktivitet. I Sverige så måste en sjuksköterska ge hjärt- och lungräddning vid kvarstående asystoli efter 20 minuter. Även om det kan verka meningslöst att använda hjärtstartare då personen har legat medvetslös en lång stund så måste sjuksköterskan eller läkare göra ett försök.

Om det inte finns någon sjuksköterska på plats så kan andra personer försöka med en hjärtstartare som kommer att ge elektriska impulser som är till för att stimulera hjärtat till att nå balans. Asystoli betyder i praktiken att hjärtat inte dras ihop.

I ett normalt hjärta så kommer särskilda celler i sinusknutan att skicka omkring 60-100 chocker per minut. Cellerna bidrar till att det skapas en elektrisk skillnad mellan insida och utsida på varje cell. Med rätt balans så leder detta till en chock tar sig ner genom hjärtmuskeln så att den dras samman. Processen är mycket komplicerad och inkluderar flera olika typer av celler som måste samverka för att hjärtat ska dras ihop.

När en doktor tar en titt på hjärtmonitorn så är det denna elektriska aktivitet som läses av. Sammandragningen av hjärtat är vad som ger dig puls. Men det finns också tillfällen där det kan se helt normalt ut rent elektriskt men det finns ändå ingen puls. Det är detta som kallas för ventrikelflimmer. På grund av detta tillstånd så måste läkare och sjuksköterskor ta pulsen och kolla blodtrycket även om du läses av med en hjärtmonitor.

Problemet vid asystolisk hjärtstopp är att det inte finns några elektriska skillnader som en monitor skulle kunna registrera. Det finns inga särskilda elektrolyter inuti cellen jämfört med utsidan av cellen. Om du i detta läge försöker chocka hjärtat så händer ingenting. Det finns då inga elektrolyter att tvinga ut ur celler.

Meningen med hjärtstartare är en annan
Det är alltså inte tanken att du ska chocka igång hjärtat med en hjärtstartare. Det här gör de bara på tv och då är patienten inte på väg att dö på riktigt.

En hjärtstartare är designad för att avbryta det kaos som uppstår när hjärtat flimrar. Då kommer det elektriska impulser från celler men de är inte samordnade som de måste vara. När hjärtat börjar flimra så kan blod med syre inte pumpas ut. Då kommer personen att bli medvetslös och det kan verka som att han eller hon är på väg att dö. Enligt Hjärtstartarspecialisten överlever endast 5% utan hjärtstartare.

Om du i detta läge kan sätta in behandling med hjärtstartare så kan det göra skillnad mellan liv och död. Hjärtstartaren kommer att kunna få ordning på det elektriska kaos som har uppstått i hjärtat. Den kommer att skicka elstötar genom hjärtat i en riktning och sedan i den andra. Det här är det som kallas för defibrillering. På engelska så kallas en hjärtstartare för defilibrator.

Om hjärtstartaren lyckas få ordning på sig kan hjärtat snart vara tillbaka till vanlig rytm. Då pumpas det syresatta blodet ut i kroppen igen och det går att rädda personen som är medvetslös.

Om det inte finns någon hjärtstartare så är det viktigt att börja med vanlig hjärt- och lungräddning. Det kan nämligen leda till att hjärtat fortsätter flimra. Så länge det fortfarande flimrar så går det att göra skillnad med startaren.


Inte fråga om stora chocker
När du ser någon räddas med hjärtstartare på tv så verkar det som att det rör sig om en stor chock. Hela bröstet trycks upp och ner av hanteringen. Men i verkligheten så fungerar det inte på detta vis. Du behöver inte vara rädd för att en modern hjärtstartare som är till för hemmabruk skulle ge stora chocker.

De impulser som krävs för att få stopp på elektriskt kaos är inte kraftiga. Om du skulle ha fel och hjärtat faktiskt fortfarande fungerar så kommer du inte att skada personen. Du behöver heller inte vara rädd för att själv få chocker vid hanteringen av startaren.

Om det finns en hjärtstartare på din arbetsplats eller kanske i ditt hem så är det viktigt att du lär dig hur den fungerar. Med god kunskap om detta så kommer du att vara väl förberedd om någon faller i golvet och tycks behöva behandlingen med hjärtstartaren.

3 kommentarer till artikeln

Annika P-B
1967 • Hässleholm
#1
30 oktober 2018 - 10:22
Mkt bra att upplysa allmänheten om vikten av att använda hjärtstartare när sådan finns, men... jag kan inte låta bli att kommentera artikeln...

"Här kommer vi gå igenom hur en hjärtstartare fungerar så du blir mer insatt."
//// När jag läste detta så trodde jag att man skulle visa bilder på en hjärtstartare och på hur den praktiskt fungerar. Dvs att man inte behöver vara sjukvårdsutbildad för att använda den. Den ger väldigt tydliga instruktioner om vad man ska göra. Givetvis är det bra att veta att man inte kan starta ett helt stillastående hjärta med den men jag tycker det skulle vara bättre att visa hur den ser ut så att gemene man vågar öppna förpackningen och starta den.

"Om det inte finns någon sjuksköterska på plats så kan andra personer försöka med en hjärtstartare"
///// Jag är sjuksköterska men det viktigaste är ju att man startar HLR (Hjärt-Lung-Räddning dvs bröstkompressioner och inblåsningar) direkt och det kan vara vem som helst som gått HLR utbildning, vilket all sjukvårdspersonal gör och även de som gått utbildningen via Röda korset m.m Sen kan Vem som helst ta fram "hjärtstartaren" och koppla på plattorna enl instruktionerna.

"Då kommer personen att bli medvetslös och det kan verka som att han eller hon är på väg att dö."
//// Om hjärtat börjar flimra så att personen blir medvetslös så "kan det inte bara verka" som att han eller hon är på väg att dö. Om ingen gör något så Kommer personen dö, såvida att inte hjärtat slår om till rätt rytm av sig själv förstås och jag tror inte det hör till vanligheterna (rätta mig gärna om jag har fel). Alltså är det så viktigt att man GÖR något! HLR! + Ring SOS + koppla på hjärtstartaren om sådan finns tillgänglig.

"Om du skulle ha fel och hjärtat faktiskt fortfarande fungerar så kommer du inte att skada personen."
// Nej, helt rätt! Man ska sätta på plattorna och sen avgör "hjärtstartaren" vad man ska göra. Vad jag vet så går det inte att "ge en stöt" om det inte finns en defribillerbar rytm. Då säger den (antingen med röst eller med text) att man inte ska defibillera och det går då inte att "ge en stöt". Så man ska inte vara rädd för att koppla upp och starta "hjärtstartaren". Den "skjuter" liksom inte hej vilt som en Cowboy bara för att man startar den ; D
Helena
1968 • Hässleholm
#2
30 oktober 2018 - 22:38
Ser nu att detta är en ANNONS!
Jag har tidigare inte lagt märke till annonser bland banners men inser att jag förmodligen läst annonser innan som jag trott varit blogginlägg. Kommer att vara mer observant på detta framöver! Känns inte kul med reklam insprängd här.
1971 • Nykvarn
#3
31 oktober 2018 - 14:53
Instämmer med Annika, viktigast är att man gör NÅGOT, annars dör personen som råkat ut för hjärtstopp. Moderna hjärtstartare kräver ingen medicinsk utbildning, den förklarar med hög tydlig röst vad som ska göras steg för steg. Det är väldigt olyckligt om någon låter bli att använda hjärtstartaren av rädsla för att göra fel eller låter blir att göra HLR av rädsla för att skada personen!

Och som Helena skriver, ovanligt att se en annons på platsen där blogginlägg normalt hamnar, även om den här informationen är viktig.

Är man utbildad i HLR går det t ex att ladda ner appen SMS-livräddare. Då går ett SMS ut från larmcentral när ett larm om hjärtstopp inkommit. På så sätt kan en person utbildad i HLR förhoppningsvis komma på plats snabbt och långt före ambulans hunnit dit, för att påbörja HLR och kanske rädda ett liv.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.
 annons